News
Ultimele stiri

News

993: vârful epocii motoarelor răcite cu aer și ultimul de acest tip

26 November 2018

Stuttgart, Germania. Pe 27 noiembrie, cea de-a opta generație 911 își va sărbători premiera mondială în Los Angeles – la 55 de ani după debutul modelului original 911. Un pretext suficient pentru o privire retrospectivă asupra celor șapte generații anterioare.

Un lucru este sigur, și nu doar pentru fanii mașinilor sport din Zuffenhausen: cea de-a patra generație 911 – 993 – este una dintre cele mai râvnite ediții din istoria acestui vehicul emblematic. Deși, practic, doar linia acoperișului a rămas neschimbată, noul model a impresionat cu o interpretare inedită a ADN-ului de design 911, începând încă din anul 1993. Îmbinarea armonioasă dintre formele concave și convexe, barele de protecție integrate, parbrizul si luneta fixate prin lipire și spatele lat, cu panoul de lumini înclinat, a pus pe jar inimile aproape tuturor pasionaților de mașini sport. Chiar și noile aripi față – cu un design mai plat, care a fost făcut posibil datorită noilor faruri polielipsoide – au primit rapid aprobare pe scară largă.

Modelul 993 și-a consolidat poziția de lider pe segmentul mașinilor sport datorită caracteristicilor sale tehnice – cum ar fi șasiul din aluminiu LSA (light, stabile, agile), complet reproiectat, care combina construcția ușoară cu stabilitatea și agilitatea. Până în prezent, suspensia multi-link este considerată a fi nivelul suprem de dezvoltare al punții spate construite în ”Weissach”, care a făcut istorie cu abilitățile sale de auto-direcție. Rezultatul: o dinamică de conducere îmbunătățită și un confort sporit al suspensiei.
Noua generație a stabilit, de asemenea, noi standarde cu sistemul său de propulsie: 911 Turbo, cu tracțiune integrală standard, a venit dotat cu două turbocompresoare în 1995. Efectul? O putere remarcabilă, de 408 CP. În același timp, motorul bi-turbo de 3,6 litri a impresionat cu cele mai scăzute emisii de gaze de eșapament dintre toate modelele de serie de la vremea respectivă. Montat în spatele modelului 911 GT2 – limitat la o ediție de doar 100 de unități – acesta reușea să producă până la 450 CP.

Inițial, Porsche a introdus modelul 993 doar în versiune Coupé și Cabriolet. Versiunea Targa nu a debutat până în 1995, când a lansat și un nou concept: în locul unui hardtop detașabil, acesta avea un plafon lat electric, din sticlă, care se plia sub lunetă. A existat, de asemenea, și o altă variantă de caroserie oferită pentru modelele de serie: Carrera 4S cu tracțiune integrală – urmată la scurt timp de Carrera S – care combina caroseria lată cu șasiul modelului 911 Turbo. Doar eleronul lipsea.

Motorul boxer cu șase cilindri reprezintă un alt motiv pentru care 993 este atât de popular în rândul colecționarilor și al fanilor: acesta a fost ultimul model 911 care dispunea de răcire clasică cu aer. Inițial cu o putere de 272 CP, modelul cu două supape – echipat, din nou, cu sistemul de aprindere dublă cu două bujii pe cilindru – livra deja 285 CP începând cu 1995. De asemenea, Porsche oferea, opțional, o variantă de 300 CP. Transmisia manuală era și ea nouă: cu o viteză maximă de până la 270 km/h, aceasta a primit cea de-a șasea treaptă, pentru a acoperi această gamă de viteză, fără a limita dezvoltarea de putere a motorului din cauza unui raport prea lung. Schimbarea treptelor de viteză era, și ea, din ce în ce mai precisă.

În final, mizând totul pe modelul 911, Type 993 a dat rezultate pentru Porsche. Capitolul motoarelor răcite cu aer în istoria acestui model unic s-a încheiat, cu cea de-a patra generație a acestei mașini sport emblematice, în 1998. A doua epocă a început la 35 de ani de la lansarea modelului. Acesta a fost începutul unei perioade care urma să cunoască un succes de neegalat. Pentru 911. Și pentru Porsche. Constructorul din Stuttgart a produs un total de 68.881 de autovehicule Type 993 între 1993 și 1998.

Imagini sunt disponibile în Porsche Newsroom (newsroom.porsche.de) și în baza de date Porsche pentru presă (presse.porsche.de).

Back to top
Solicitare pret

Mesaj*

×
Oferta finantare

Cerere Oferta Finantare

Mesaj*

×
Oferte piese si accesorii

Km parcursi

Serie sasiu

Mesaj*

×
Inscriere eveniment Porsche Driving Experience

Ce masina detii?

Mesaj*

×
Inscriere evenimente locale si lansari

Ce masina detii?

Mesaj*

×
Inscriere Evenimente Porsche Club

Ce masina detii?

Mesaj*

×
Porsche Approved

Mesaj*

 

×
Configurator

Mesaj*

Consimtamant pentru utilizarea datelor cu caracter personal pentru clienti si prospecti
Dorim în continuare să rămânem ca și până acum în contact cu dumneavoastră și să vă ținem la curent cu informații referitoare la Centrul Porsche Bucuresti. În acest scop, avem nevoie de acordul dumneavoastră expres în baza unor noi reglementări în domeniul protecției datelor, care a intrat în vigoare începând cu luna mai 2018.

Pe viitor aș vrea să fiu informat despre produse, evenimente și oferte noi de la Porsche. In acest sens, va prezint acordul meu expres.

Sunt de acord ca Centrul Porsche Bucuresti, companiile selectate Porsche * și furnizorii de servicii angajati de ei sa foloseasca datele mele de contact, datele contractuale și de service, precum și datele privind interesele, vehiculele și serviciile mele utilizate , pentru clienți individuali și prospecti, și mă va contacta în acest scop.

Serviciul customer care pentru clienti si prospecti include informații personalizate și oferte despre vehicule, servicii legate de autovehicule, produse suplimentare Porsche, invitații la evenimente și sondaje privind satisfacția și așteptările mele.

Îmi pot retrage consimțământul de mai sus in viitor în orice moment, fără a preciza motivele.

*Porsche companies: Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, Porscheplatz 1, 70435 Stuttgart, Germany; Porsche Central and Eastern Europe s.r.o., Radlicka 751/113E, 158 00 Praha 5, Czech Republic; Porsche Connect GmbH Porscheplatz 1, 70435 Stuttgart, Germany; Centrul Porsche Bucuresti, Bdul Pipera 1/x, 77190 Voluntari, Jud. Ilfo; Porsche Inter Auto Romania, Bdul Pipera nr.2 , 77190 Voluntari, Jud. Ilfov

Prezentul consimțământ este acordat de bunăvoie și poate fi oricând revocat în scris la adresa de mai sus a dealerului dumneavoastră sau prin e-mail la gdpr.porsche@porsche.ro urmând să intre în vigoare începând cu următoarea procesare. Atât consimțământul, cât și revocarea acestuia se aplică pentru respectivul grup de operatori de date cu caracter personal, nu pentru toți dealerii din Romania.

 Sunt de acord Nu sunt de acord

Prin semnătura dumneavoastră, luați la cunoștință și declarația cu privire la protecția datelor cu caracter personal, alte informații importante cu privire la protecția datelor cu caracter personal, o listă a prestatorilor noștri de servicii și informații importante referitoare la procesarea datelor cu caracter personal care nu necesită acordul dumneavoastră. Solicitați un exemplar la reprezentanța dumneavoastră Porsche sau vizitați pagina noastră aici.

×